beats by dre cheap

HOMO SAPIENS PIVOPIUS part II

Pivo je od pamtivijeka bilo sredstvo za osvjezenje i uzivanje,ali i hrana,pa i lijek.Prinosilo se kao zrtva bogovima,koristilo se u religioznim obredima,ali ipak iznad svega je bil pice obicnih smrtnika. Pili su ga jos stari Sumerani i cuvali tajnu njegove proizvodnje.Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susjedima.Faraoni su ga nosili sa sobom na put u zagrobni zivot,ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide.Pili su ga stari Grci,Rimljani su ga naslijedili,a plemena koja su im oduzela sjaj nosila su ga na sve pohode.Ni jedan poznati ep nije spjevan a da mu u njemu nije posvecena duzna paznja. To je oduvijek bilo pice koje je donosilo osvjezenje,utazivalo glad,davalo snagu i poticaj,ali i umirivalo i opustalo. Pivo je blago alkoholno pice,proizvodi se od jecma ili preciznije od jecmenog slada.Slad je isklijali jecam,koji za razliku od pocetnog zrna,sadrzi enzime potrebne za razgradnju skroba i proteina koji omogucavaju dobivanje pivske sladovine od koje ce kasnije vrenjem nastati pivo.Jecam nije jedina zitarica od koje se dobiva pivo,ali je osnovna sirovina najveceg broja piva u svijetu.Druge osnovne sirovine su voda,hmelj i pivski kvasac.Voda je nezamjenjiv sastojak,od cijeg kvaliteta jako zavisi i kvalitet i tip piva.Soli rastvorene u vodi utjecu na reakcije koje se odvijaju u toku proizvodnje i kao takve bitne su za ukus,boju i miris finalnog proizvoda. Hmelj se dodaje u vrlo maloj kolicini,od svega nekoliko stotina grama na sto litara sladovine,ali isto tako pridonosi ukusu,mirisu i stabilnosti proizoda.Daje karakteristicnu ugodnu gorcinu i prepoznatljivu aromu. S druge strane,gorke komponente hmelja imaju baktericidna svojstva i utjecu na stabilnost piva i jedan su od razloga zbog koga ono ne moze sadrzavati stetne bakterije.Pivski kvasac je isto tako sirovina o kojoj ovise svojstva piva.Vrenje se dogadja uz pomoc strogo odabranih vrsta koje odgovaraju zeljenom tipu i osiguravaju njegovu trajnost.Kvaiteti svake od sirovina pivari posvecuju mnogo paznje,jer znaju da je svaka od njih, svom podrucju, odgovorna za dobivanje specificnih karakteristika piva.Ne kaze se uzalud da je slad dusa piva,hmelj zacin,kvasac duh,a voda njegovo tijelo.Udjel alkohola u pivu zavisi o vrsti i tipu piva.Obaveza proizvodjaca je da ga navede na etiketi.Izrazava se u volumnim procentima.Standardna piva sadrze obicno od 5,0 do 5,5 %,sto je za pola manje od procenta u stolnim vinima.Stvarne koncentracije mogu odstupati navise ili nanize od deklariranih vrijednosti za 0,1 do 0,5 %.Kod jakih piva dopustena su veca odstupanja nego kod standardnih i slabih piva.

Hercegovke seljanke
http://hercegovke007ice.blogger.ba
26/08/2006 12:57